Το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη:
Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα στις 15-18 Σεπτεμβρίου 2022 με τη συμμετοχή όλων των Παραρτημάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τα συνέδρια του Λυκείου των Ελληνίδων πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, καλύπτουν μία ευρεία θεματική, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνδεδεμένη με το λαϊκό μας πολιτισμό, και συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό συνέδρων από όλα τα παραρτήματα και τα γραφεία του Λυκείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο 20ο Συνέδριο συμμετείχαν 350 σύνεδροι από τα Παραρτήματα ανά την Ελλάδα αλλά και τα Γραφεία του Εξωτερικού.
Στον απόηχο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το συνέδριο εξέτασε τη διαδικασία διαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας ανάμεσα σε δύο πολιτισμικές παραδόσεις: από τη μία πλευρά εκείνης που συνδέεται με τον διαφωτισμό, τη νεοτερικότητα και τη Δύση και χαρακτηρίζεται από την αναφορά στην «ελληνικότητα» και από την άλλη πλευρά εκείνης που συνδέεται με τις λαϊκές παραδόσεις από την περίοδο του Βυζαντίου και της οθωμανικής κυριαρχίας και χαρακτηρίζεται από την αναφορά στη «ρωμιοσύνη».
Η τελετή έναρξης έγινε την Πέμπτη στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνοντας μουσική εκδήλωση με το σύνολο παλαιάς μουσικής EXSILENTIO και τίτλο «Στις Αυλές της Ανατολής: Κοσμική μουσική και τροβαδούροι στις αυλές της Ανατολής».
Την εναρκτήρια εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η πρόεδρος του ΛτΕ Καλαμάτας κα Ευγενία Καρέλια, ενώ την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κα Eλένη Τσαλδάρη. Κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε καλωσορίζοντας στην πόλη μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων απ’ όλη τη χώρα.
Οι κύριες εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν χώρα την Παρασκευή στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και ήταν χωρισμένες σε τρεις συνεδρίες
(Α’ Συνεδρία: Πολιτισμικές και ιδεολογικές συνιστώσες της ελληνικής συλλογικής ταυτότητας: Από το Βυζάντιο έως την Επανάσταση,
Β’ Συνεδρία: Το νέο ελληνικό κράτος και το ζήτημα της ιστορικής συνέχειας του έθνους,
Γ’ Συνεδρία - Ζητήματα νεοελληνικής ταυτότητας στον 20ο αι.)
Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου βραβεύτηκε ο δάσκαλος χορού του ΛτΕ Καλαμάτας Τάσος Μίχος και παρουσιάστηκε η επετειακή παράσταση «Εξ Ανατολών το Φως», αφιερωμένη στην Μικρασιατική καταστροφή, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, με τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του ΛτΕ Καλαμάτας καθώς και πλήθος εκλεκτών συντελεστών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, κ. Μίλτος Χρυσομάλλης και κ. Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, η επίτιμη πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας κα Βικτώρια Καρέλια, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης κ.ά.
Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας φιλοξενούνταν, στο πλαίσιο του Συνεδρίου η έκθεση του Γιάννη Μετζικώφ « Μνήμες του ελληνισμού» ενδύματα και διηγήματα.
Η διοργάνωση του συνεδρίου ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετική, η θεματολογία πολύ ενδιαφέρουσα, οι παράλληλες δράσεις εποικοδομητικές, αλλά και η φιλοξενία των συνέδρων θαυμάσια.
Το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας συμμετείχε με την Πρόεδρο και όλες τις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και την Εκπρόσωπό του στο Κεντρικό Λύκειο.
Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το 2024 στην Καβάλα και θα διοργανωθεί από το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Καβάλας.