Το Λύκειον των Ελληνίδων Λαμίας συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια παρουσίας στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λειτουργώντας πολυεπίπεδα ως πυλώνας διατήρησης, διάσωσης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης.
Δεν θα μπορούσε λοιπόν να απουσιάζει από τον θεσμό αυτόν του STAR FORUM 2024 που διοργανώθηκε στην πόλη μας, και προσεγγίζει κρίσιμα ζητήματα απεικονίζοντας σύγχρονες εξελίξεις και τάσεις.
Εστιάζοντας στο brain drain, προσπαθήσαμε να αναλύσουμε «Τα ιδεολογικά στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού ως κίνητρο αποτροπής του Brain Drain», με σκοπό να διατυπωθούν προτάσεις και παραδείγματα για το πώς ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στο να ανακοπεί η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και να βοηθηθεί η επιστροφή των απόδημων Ελλήνων.
Το θέμα ανέπτυξαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες που πλαισίωσαν το πάνελ:
- κ.Μαριάνθη Καφετζή, Αντιπρόεδρος, Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων (Ε.Ο.&Κ.) – Ζάππειο Μέγαρο,
- κ.Αλέκος Κρητικός, Ειδικός Σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
- κ.Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος, Όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Μέλος, Εκτελεστικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Συλλόγων, UNESCO (WFUCA), Γενικός Πρόεδρος & CEO, Διευθνής Οργανισμός INTERNATIONAL ACTION ART, και
- κ.Ιωάννης Συλεούνης, Εμπορικός Διευθυντής στην Johnson & Johnson MedTech Greece, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Προηγήθηκε η ομιλία της Προέδρου κ.Παναγιώτας Κυρατζή για τον ρόλο του πολιτισμού και της παράδοσης σε συνάρτηση με τις αρχές και τις αξίες του Λυκείου των Ελληνίδων.
Ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ΣΤΑΡ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και προσωπικά τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Σιμόπουλο που πάντοτε στέκεται αρωγός στην προβολή της παράδοσης και των δράσεων που αναπτύσσουμε. Ευχαριστούμε επίσης τους δημοσιογράφους που παρουσιάσανε και συντονίσανε το πάνελ, Αθανάσιο Μερτζάνη και Μαρία Τσατζαλή, αντίστοιχα.
Ευχαριστούμε επίσης όλες και όλους που βρέθηκαν κοντά μας ή μας παρακολούθησαν τηλεοπτικά.
Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό τον Ηλία Χόντο καθώς τον Γιάννη Σιμόπουλο (studiosimopoulos).