Time Δευτ.- Παρασκ.: 06:00μμ - 09:00μμ

Λύκειον των Ελληνίδων Λαμίας
Time 22310-22582

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

kopi pitas lel011

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας, οι μικροί χορευτές του Λυκείου συμμετείχαν σε δύο ιδιαίτερες δημιουργίες που συνδέονται με την παράδοση και την αισθητική του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού: τα χελιδονίσματα και τα μαρτάκια.

Χελιδονίσματα:

Τα χελιδονίσματα είναι παραδοσιακά τραγούδια που συνδέονται με την έλευση της άνοιξης και την ανανέωση της φύσης. Στη λαϊκή παράδοση, τα παιδιά τραγουδούσαν τα χελιδονίσματα για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια, σύμβολα της αλλαγής εποχής, και να φέρουν καλοτυχία. Τα μικρά παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κας Σταυρούλας Χουσιανίτου και της εφόρου Δικαιωμάτων Γυναίκας,  Παιδιού και Ισότητας φύλων, κας Γώγας Σιώκου, και της εθελόντριας μας κας Σοφίας Σιώκου, αναβίωσαν αυτό το έθιμο με ιδιαίτερη ζωντάνια και ενθουσιασμό. Τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακά χελιδονίσματα προβάλλοντας τη σημασία της άνοιξης και της φύσης, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσαν τη σύνδεση με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Η συμμετοχή των μικρών χορευτών σε αυτή την παράδοση δεν περιορίζεται μόνο στο τραγούδι, αλλά επεκτείνεται και στο χορό, με τους χορευτές να εκτελούν παραδοσιακούς χορούς που σχετίζονται με την υποδοχή της άνοιξης. Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά αποκτούν όχι μόνο γνώση για την παραδοσιακή μουσική και τον χορό, αλλά και έναν ισχυρό δεσμό με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μαρτάκια:

Ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά έθιμα της ελληνικής κουλτούρας, που αναβίωσαν οι μικροί χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας, είναι τα μαρτάκια.

 Ο «Μάρτης» είναι ένα μικρό κόσμημα που φτιάχνεται από κόκκινη και άσπρη κλωστή, το οποίο φοριέται τον πρώτο μήνα της άνοιξης (Μάρτιο) για να προστατεύει από τον ήλιο και το «κακό μάτι». Παραδοσιακά, το Μάρτη τον φορούσαν τα παιδιά και οι ενήλικες για να εξασφαλίσουν καλή υγεία και τύχη, ενώ τον αποχωρίζονταν μόλις έβλεπαν την πρώτη χελιδόνα της χρονιάς, ως ένδειξη ότι η άνοιξη είχε έρθει.

Οι μικροί χορευτές συμμετείχαν σε εργαστήρια, όπου δημιούργησαν τα δικά τους μαρτάκια.  Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την παράδοση και τη συμβολική σημασία του Μαρτίου. Εκτός από την κατασκευή, τα μικρά μέλη του Λυκείου μας, συμμετείχαν και σε συζητήσεις για την ιστορία του εθίμου και τη σημασία του στον ελληνικό πολιτισμό.

Είναι σύμβολο υγείας, προστασίας και καλοτυχίας, και με τη συμμετοχή τους στην κατασκευή των βραχιολιών του Μάρτη, τα παιδιά του Λυκείου μας, έμαθαν να σέβονται και να τιμούν τις παραδόσεις του τόπου μας.

Μέσα από αυτή την εμπειρία, τα παιδιά συνδέονται με την παράδοση και τη σημασία των ελληνικών εθίμων, που συνεχίζουν να αποτελούν πυλώνες της κοινωνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.