Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2013 η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Κοτσίλη των εκδόσεων ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ με θέμα «Πόλεμοι Αιτωλών-Μακεδόνων-Ρωμαίων για την κυριαρχία στον Ελλαδικό Χώρο (220-167 π.χ.)» στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας και ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων « Οι Αινιάνες». Η κ. Μαρία Λαϊνά, πρόεδρος των «Αινιάνων», έκανε σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του Κων/νου Κοτσίλη.
Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Κοτρωνιάς, και ο κ. Γόννης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ,απηύθηναν χαιρετισμό.
Η φιλόλογος και πρόεδρος του Λυκείου κ. Αφροδίτη Θεοδώρου αφού έκανε αναφορά στο ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον της εποχής των Πολέμων παρουσίασε το βιβλίο και διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
Ο Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος κ.Γιάννης Στόγιας ζωντάνεψε με το λόγο και με το video-wall τους πίνακες, τους χάρτες και τα πρόσωπα που παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου.
Ο κ.Κοτσίλης αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και το ακροατήριο, υπέγραψε τα βιβλία του για τους Λαμιώτες.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 - Αρ. φύλλου 362:
Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας και ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες» συνδιοργάνωσαν στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κωνσταντίνου Κοτσίλη με θέμα: «Πόλεμοι Αιτωλών – Μακεδόνων – Ρωμαίων για την κυριαρχία στον Ελλαδικό χώρο (220 -167 π. Χ.)».
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ.Νικολάου και ο κ. Δήμαρχος Λαμιέων απηύθυναν στο πολυπληθές και εκλεκτό ακροατήριο, ο καθένας με τον τρόπο του, χαιρετισμό με λόγους μεστούς και πλήρεις νοημάτων. Έπειτα η Πρόεδρος των «Αινιάνων» κ. Μαρία Λαϊνά έκανε σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο του κ. Κων. Κοτσίλη, ο οποίος είναι ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας και επίτιμο μέλος του Συλλόγου «Οι Αινιάνες», βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών και από τους Δήμους Υπάτης και Λαμίας. Παράλληλα, είναι δωρητής σημαντικής νομισματικής συλλογής (3.000 και πλέον νομισμάτων) στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η φιλόλογος και Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Αφροδίτη Θεοδώρου για να παρουσιάσει το βιβλίο. Η κ. Θεοδώρου με τον αδρό και αποδεικτικό της λόγο τόνισε ότι «πρόκειται για ένα Μεγάλο βιβλίο. Όχι για τον όγκο του, τις τετρακόσιες τόσες σελίδες του, ούτε για την έκταση και την ένταση των γεγονότων που περιλαμβάνει. Είναι Μεγάλο γιατί είναι σπουδαίο, είναι σημαντικό, είναι πολύτιμο. Ιδιαίτερα για μας, για την περιοχή μας, διότι το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων που αναφέρονται συμβαίνουν εδώ και σίγουρα όλοι θα αναγνωρίσουμε τα τοπωνύμια των πόλεων και των χωριών, ακόμη και με την αρχαία τους ονομασία.
Ο συγγραφέας ανιχνεύει και καταγράφει σχεδόν άγνωστες ή λησμονημένες πτυχές της ιστορίας μας, εμβαθύνει στα γεγονότα, τα κρίνει και ερμηνεύει τις συνέπειές τους. Όλα με την απόλυτη τεκμηρίωση του επιστήμονα ιστορικού που έχει εντρυφήσει σε μια απέραντη βιβλιογραφία ξεκινώντας από τους αρχαίους ιστοριογράφους, τους νέους έως και νεότερους ιστορικούς. Είναι ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα του ιστοριοδίφη ερευνητή κ. Κοτσίλη, του ιστορικού με τις πλούσιες γνώσεις του ιστορικο-γεωγραφικού μας χώρου, πρώτον διότι επέλεξε να ασχοληθεί με μια τόσο κρίσιμη και σκληρή ιστορική περίοδο και έπειτα να τη ζωντανέψει σχεδόν μυθιστορηματικά μπροστά στα μάτια μας με τον επιστημονικό όσο και γλαφυρό του λόγο και να μας κάνει κοινωνούς και γνώστες των γεγονότων αυτής της σημαντικής ιστορικής περιόδου για τη στενότερη περιοχή όπως είναι η Φθιώτιδα και την ευρύτερη, όπως είναι όλη η τότε και ακόμη σήμερα η Ελλάδα.
Είναι ένα πολύτιμο από πλευράς στοιχείων και πηγών ιστορικό βιβλίο όπου εκτίθεται ο αδυσώπητος ανταγωνισμός της Μακεδονίας κα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, με δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην κυριαρχία των Ρωμαίων, όπως η πολιορκία του Εχίνου και των Φθιωτίδων Θηβών, η μάχη της Πύδνας, η σφαγή των 80 προκρίτων της Υπάτης και ένα πλήθος άλλα σημαντικότατα και δραματικά γεγονότα».
Αφού διήλθε η ομιλήτρια, τα γεγονότα που αφορούσαν κυρίως την περιοχή μας, επανήλθε στην κριτική επί του βιβλίου και κράτησε «ως επιμύθιο», όπως είπε, «τη φράση του συνετού Αγέλαου στο Συνέδριο της Ναυπάκτου τον Αύγουστο του 217 π. Χ. «ποτέ να μην πολεμούν οι Έλληνες μεταξύ τους».
Συνέχισε ο δεύτερος ομιλητής κ. Γιάννης Στόγιας, Αρχαιολόγος – Νομισματολόγος ο οποίος ζωντάνεψε με το λόγο και με το video-wall τους πίνακες, τους χάρτες και τα πρόσωπα που παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου.
Η ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση τελείωσε με τις ευχαριστίες εκ μέρους του συγγραφέα, πολλά χειροκροτήματα και συγχαρητήρια.
https://mail.lykelam.gr/nea/ekdiloseis/341-parousiasi-vivliou-tou-k-kotsili#sigProId2ac528e44a